Mijn (en jouw?) relatie met voeding

Ik ben gek op veggies! Maar dat is niet altijd zo geweest, ik had helemaal niks met voeding en vond het maar tijdverspilling. Ik wist natuurlijk dat het nodig was, maar dat was het ook. Ik zei letterlijk: ‘Ik eet omdat ik het nodig heb’. Maar dat was natuurlijk helemaal geen gezonde mindset naar voeding toe!

Als kind was ik nooit echt gek op de belangrijke maaltijden die wij thuis moesten eten (Sorry mam, je koken is heerlijk en ben dankbaar voor elke maaltijd die jij voor ons op tafel heb gezet). Maar het was voor mij een maaltijd waar ik niet warm van werd: Aardappelen, wat groente en een stukje vlees. Echt Hollandse maaltijden en totaal niet mijn smaak ben ik dus later achter gekomen.

Toen ik tiener was werd het allemaal nog minder leuk want ik kreeg ontzettende pijnlijke krampen in mijn darmen na zo’n beetje elke maaltijd. Het was hel want het deed echt onwijs pijn en het begon er op lijken dat ik bijna niks meer kon eten aangezien ik zo veel mogelijk droge crackers at zodat ik niet naar de wc hoefde te rennen! Na een aantal bezoekjes bij de dokter en het ziekenhuis werd uiteindelijk de diagnose prikkelbare darm syndroom vastgesteld. Er was ieder geval een verklaring en nou maar hopen dat het uiteindelijk zal wegtrekken!

En toen ging ik studeren, in de sport, waar je natuurlijk alles leert over gezondheid. En deze keer begon mijn mindset te veranderen, ik wilde graag veel energie de hele dag door aangezien ik zo’n 5 a 6 uur per dag aan het sporten was. En ik dacht: ‘Wat kan ik eten wat mij ook heel veel energie gaat geven’?

Dus begon ik meer tijd te besteden aan voeding en mij er echt in verdiepen. Wat past er bij mijn lichaam? Wanneer wil ik mijn grootste maaltijd op de dag? Hoeveel groente wil ik per dag eten? En hoe meer ik mij er mee bezig hield, hoe meer mijn liefde voor voeding groeide. Want het werkte! Ik kwam er achter waar mijn lichaam van hield, mijn buikpijn was weg, mijn energie was constant de gehele dag door en ik voelde mij super fit!

Ik begon met maaltijden te experimenteren, ik besloot om vegetarisch te gaan eten en ik kwam er achter hoe heerlijk ik eten vind! En die houding met eten is wat je wilt hebben, eten is niet slecht voor je, eten maakt je niet dik. Je lichaam houd van voeding, het heeft het nodig alleen wil je bewust worden wat je, je lichaam geeft.

Wat mij dus een onwijze motivatie geeft om veel aandacht aan mijn maaltijden te besteden is of het mijn lichaam voedt. Ik wil simpelweg voor mijn lijf zorgen want het werkt zo hard en ik vraag zoveel van haar. Hier onder wil ik draag tips delen wat voor mij heel goed werkt en wie weet ook wel voor jou:

  • Begin de dag goed! Ik begin elke dag met een lichte maaltijd en een groene smoothie, zo krijg ik meteen een energie boost binnen en voel ik mij ook heel gezond.
  • Mijn lunch is mijn grootste maaltijd. Ik snap dat het moeilijker plannen is omdat we allemaal zo gewend zijn om overdag druk te werken en ’s avonds als we thuis zijn gaan we koken en een grote maaltijd eten. Maar heb je juist niet die grote maaltijd nodig halverwege je dag als je nog zoveel energie nodig hebt? Want wat is het nu van zo veel eten en vervolgens op de bank te zitten?
  • Eet gezonde snacks gedurende de dag. Eigenlijk komt het er op neer dat je constant je lichaam energie wilt geven, hoe veel dit is ligt aan de energie die jij moet geven op werk. Ik heb heel actief werk als coach dus zorg ik er voor dat ik nooit op het punt kom dat ik zo extreem honger heb dat ik een veeeeel te grote maaltijd in 1 keer ga eten. En vervolgens en dip krijg en geen zin meer heb om op te staan. (Gaan jullie even jezelf coachen, kids?!)
  • Balans. Balans is alles. Dus ja ik raad om natuurlijk gezond te eten maar alsjeblieft, eet dat lekkere stukje taart op die verjaardag. Of drink dat wijntje in het weekend als je lekker met je vriendinnen op pad bent. Het laatste wat je wilt is het gevoel hebben dat gezond eten betekend dat je niks meer mag! Maar houd het balans en wees realistisch.
  • En tenslotte: Hou van je lijf! Ga je lichaam voeden, het doet zo veel werk voor jou! Wees dankbaar dat je lijf zo goed werkt, en wees lief voor haar/hem. Ga lekker bewegen, veel sporten en genieten van de effecten die je voelt zodra je deze leefstijl gaat volgen.
Het lichaam is zo bijzonder en moeder natuur geef ons zoveel kado! Accepteer die kado’s en ga er lekker van genieten!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s