Cleaning day on Christmas!

‘Heb jullie zin om naar een wat meer afgelegen strand te gaan?’ vroeg een mede reiziger. Daar had ik wel zin in en nog een aantal uit het hostel gingen gezellig mee!

Het is even een rit maar dat zou het waard moeten zijn! Eenmaal aangekomen schrikken wij ons rot en zien wij dat het strand helemaal vol ligt met afval. Het heeft heel veel geregend afgelopen dagen waardoor het vuil via de rivier in de zee is beland. Ik sta in het water en ik zie alleen maar plastic drijven rondom mijn voeten.

Er is een man aan het opruimen en wij besluiten hem te helpen, handschoenen aan het rapen maar. Het is een behoorlijk werkje en er lijkt geen einde aan te komen. Gelukkig motiveren wij wat locale jongens die aan het voetballen zijn en besluiten zij mee te helpen met opruimen. Uiteindelijk staan wij met 13 man het strand op te ruimen, en probeert iedereen op deze manier bij te dragen aan een schoner strand.

Helaas is dit alleen maar het gevolg weg halen en moet natuurlijk de oorzaak worden aangepakt van dit probleem. Maar waar begin je dan? Dagelijks worden er ontelbaar veel plastic flessen verkocht. In nederland kocht ik geen plastic meer en vulde ik mijn dopper gewoon via de kraan, goed schoonhouden en zo kan je er een lange tijd mee doen! Maar hier kan ik mijn fles niet via de kraan vullen, dus voel ik mij gedwongen om plastic flessen te kopen om zuiver drinkwater te krijgen.

Een waterzuiversysteem voor elk huis hebben ze hier niet en er bestaat ook geen afvaldienst. Ik kan mijn niet voorstellen dat dit eilandje nog zo puur blijft als er zo wordt omgegaan met het milieu. Als je bij de supermarkt wat koopt willen ze alles in plastic tasjes verpakken, maar dan ook echt alles. Ik wilde bijvoorbeeld wat fruit kopen langs de weg, in totaal had ik twee mango’s, twee avocado’s, een dragonfruit en een trosje bananen, waar van de mango’s apart van de rest verpakt was waardoor er dus al twee plastic tasjes gebruikt werden. En tot mijn schrik wilde ze ook nog die twee in 1 tas samen doen om mee te geven! Dan vraag ik mij af, hebben de localen nog steeds geen idee hoe slecht plastic is, of speelt iets anders een grote rol?

Het voelde goed om iets te kunnen bijdragen op zo’n speciale dag als dit en verder het enige wat ik op dit moment kan doen is dit door te geven aan andere toeristen/reizigers. Wees bewust van het milieu, accepteer niet elk plastic tasje maar neem je eigen boodschappen tas mee. Zoek naar plekken waar je, je waterflesje kan aanvullen (bij sommige hostel/hotels kan je, je fles aanvullen voor een klein bedrag in plaats weer een nieuwe fles te kopen!). Ik denk als we met zijn alle samen werken aan een beter milieu dat we heel sterk kunnen staan! Ja, het kost soms net wat meer moeite, of soms is het wat duurder om voor het milieu te kiezen in plaats van de makkelijke goedkope optie maar ik neem aan dat je hopelijk weet dat wij zonder de natuur ook nergens staan.

Echt waar, moeder natuur is prachtig, en wij zijn er onderdeel van, dus laten wij het niet verwoesten maar waarderen en lief hebben want je krijgt er zo veel voor terug!

Wil jij ook meer bijdragen aan een schoon strand in Bali? Malu Dong is een organisatie die evenementen organiseerd als ‘opruimdagen’. Onwijs goed idee, waar je de kans hebt om lokale te ontmoeten die zeker geven om het milieu en mogelijk andere reizigers! Houd de Malu Dong facebook pagina in de gaten voor meer informatie of vraag er naar via je hostel!


Spread the love ♥

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s