Australia Day

26 Januari 2017, de dag dat ik voor het eerst ‘Australia Day’ ervaarde. Ik had gelezen dat je het kon vergelijken met Koningsdag in Nederland, dus leek mij dat een bijzondere dag.
Om 08.00 am was er een openingsceremonie genaamd de WugulOra, wat ‘One Mob’ betekend, een traditie van de Aboriginals. Tijdens het optreden werd de vlag van de Aboriginals en de Australische vlag op de Sydney Harbour Bridge gehesen. Het was een bijzonder, maar een niet erg druk bezocht optreden.
Gedurende de dag liep ik op straat en zag ik iedereen lopen met de Australische vlag op hun shirts, of als plaktattoos op hun wangen. Mijn buik gevoel begon te spelen want waar is nu de vlag van de Aboriginals die ik wel vanmorgen zag?

Zo speelde er de gedachte bij mij op dat Australia Day twee hele verschillende betekenissen heeft voor de bewoners van Australie. In 1788 bereikte de eerste vloot van uit Groot-Brittanie Sydney, het begin van een nieuwe bevolkingsgroep, namelijk de Aussies. Voor de Aboriginals daar in tegen die hier al eeuwen woonden, begon die dag de tijdperk van ziektes, sterfte en het verliezen van hun thuis. En dan hebben wij het nog niet over de ‘ Stolen Generation’ waarbij 100.000 kinderen van de Aboriginals werden weggehaald en in blanke pleeggezinnen werden geplaatst om ze te assimileren in de blanke samenleving. https://www.australie.nl/australie/reisgids/aboriginals/geschiedenis-van-de-aboriginals/

Op 13 Februari 2008 bood Kevin Rudd namens de bevolking van Australie zijn excuses aan naar de Aboriginals en probeert sindsdien weer een nieuwe samenleving op te bouwen waarbij Australiers en Aboriginals gelijken zijn en hun land delen.

En zo vraag ik mij af, zal het ooit lukken om de mens zo samen te brengen dat wij elkaar als gelijken zien? Dat wij deze wereld samen als 1 delen? De aboriginals leven volgens het geloof dat niemand recht op een land heeft, omdat de Aarde van iedereen is. Dus misschien valt het nog goed te maken wat hun aan is gedaan, want menig mens zou er nog van kunnen leren.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s